Stay Away by IKMF WOMEN EMPOWERED by SELF DEFENCE
Δεν είναι πλέον λίγος ο καιρός που έχουν σχεδόν μονοπωλήσει τα δελτία ειδήσεων και τα ενημερωτικά sites, περιστατικά έμφυλης βίας. Παρενοχλήσεις σε λεωφορεία, μαγαζιά, πάρκα και δρόμους, βιασμοί και απόπειρες (ένοπλες ή μη), ενδοοικογενειακή βία (έως την χειρότερη δυνατή κατάληξη) απέναντι σε παιδιά, σε γυναίκες “που μένανε” όσο και σε άλλες που προσπαθούσαν να ξεφύγουν, κλπ κλπ…
Η καθημερινότητά μας κατακλίζεται από τέτοιου είδους ειδήσεις, αλλά η πραγματικότητα ήταν γραμμένη ήδη: 1 στις 4 από εμάς έχει δεχτεί επίθεση σεξουαλικής φύσης, ΟΛΕΣ μας έχουμε δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση. [1-4, 100%]
Μπορεί η δημοσιοποίηση και η αναπαραγωγή τέτοιων περαστικών από την μια να δείχνει ότι τουλάχιστον σήμερα, αυτού του είδους οι επιθέσεις εμφανίζονται ως κοινωνικό ζήτημα και απασχολούν και άλλους, πέρα από εμάς, που τόσα χρόνια κρατούσαμε αυτές τις κακές εμπειρίες μέσα μας ή τις λέγαμε ψιθυριστά στις κοντινές μας γύναικες.
Επίσης αλήθεια όμως είναι, ότι ο μαζικός βομβαρδισμός από τέτοιες ειδήσεις, με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες οι οποίες δεν προσδίδουν σχεδόν τίποτα χρήσιμο, διογκώνει και τον φόβο. Είναι γεγονός! Αν δεις μια μέρα τα βραδινά δελτία ειδήσεων (δεν το συνιστώ), το πιο πιθανό είναι να ξεντυθείς, να ξεβαφτείς και να καθίσεις σπίτι να δεις ταινία. Η εικόνα που λαμβάνεις είναι πολύ συγκεκριμένη: ως φόντο ένας βούρκος από αδίστακτα επικίνδυνα άτομα (πάντα υπήρχαν απλά κανείς δεν ασχολούνταν – [1-4, 100%]) και μέσα βουλιάζουν αβοήθητες γυναίκες, θύματα μιας αρρωστημένης κοινωνίας, που περιμένουν κάποιον να τις σώσει! (ποιόν άραγε;)
Αν αυτή η οπτική δεν τροφοδοτεί τον φόβο, σε τι άλλο χρησιμεύει;
Τι θα άλλαζε όμως στον φόβο, αν ακούγαμε τόσο συχνά για εκείνες που γλίτωσαν;
….έπαιξαν λίγο θέατρο, μάζεψαν τα πράγματά τους κρυφά και έφυγαν;
….συγκέντρωσαν όση δύναμη και δίκιο είχαν μέσα τους για να πουν ένα βροντερό ΟΧΙ σε εκείνον που απλώνει τα χέρια του, πιέζει ή εκβιάζει;
….αντιστάθηκαν, πάλεψαν, χτύπησαν “άνανδρα”, φέρθηκαν πονηρά, τραυματίστηκαν,
αλλά κατάφεραν να σώσουν οι ίδιες τους εαυτούς τους απ’τον χειρότερο εφιάλτη τους;
>>>>> ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ <<<<<<
Ο φόβος δεν είναι ο ίδιος μπροστά σε ένα σενάριο που έχεις περιγράψει, συζητήσει και έχεις φανταστεί πως θα αντιδούσες αποτελεσματικά σε αυτό και μπροστά σε ένα σκοτεινό, θολό σενάριο για το οποίο δεν μιλάμε και μπορεί, ή έχει ήδη, μετατραπεί σε μια φοβία που μπροστά της νιώθουμε ότι δεν έχουμε ελπίδα ούτε κι αν παλέψουμε.
Η άποψη ότι οι γυναίκες από την φύση τους, δεν έχουν μέσα τους βία και επιθετικότητα (αναγκαία στοιχεία για να αμυνθείς), καταρίπτεται εύκολα (δες μάνα που προστατεύει το παιδί της) και είναι μια μορφή χειραγώγησης η οποία ευνοεί τους πιθανούς επιτεθέμενους/θηρευτές/αρπακτικά. Όντως είμαστε σε μειονεκτική θέση συνήθως λόγω της σωματικής διάπλασης και δύναμης του άλλου και από μικρές μάθαμε να μην λύνουμε τα προβλήματά μας, παρά μόνο με λόγια.
Αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει!! Η σωματική ενδυνάμωση, η προπόνηση σε μαχητικά αθλήματα, οι τεχνικές αυτοάμυνας, πέρα από την αυτοπεποίθηση, μας δίνουν και εργαλεία να αμυνθούμε.
Mπαίνoντας όμως στο πλαίσιο του Krav Maga και του Stay away-krav maga (που πραγματεύεται τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις και επιθέσεις) μας δίνονται πολλά περισσότερα εργαλεία, κατάλληλα για να διαχειριστούμε μια παρενόχληση σωματική/λεκτική, να αποφύγουμε ή να ανταπεξέλθουμε σε μια επίθεση που εξελίσσεται με βίαιους όρους. Μέσα από συγκεκριμένα σενάρια, θέτουμε όρια, βλέπουμε και αναλύουμε τις επιθέσεις, το πλαίσιο στο οποίο μπορούν να συμβούν, την συνθήκη του stress, την επικινδυνότητα και δουλεύουμε πάνω στην λύση.
Και δουλεύουμε ξανά και ξάνα, με στόχο να παλέψουμε με όσα όπλα έχουμε (και όχι το χαμόγελό μας), την στιγμή εκείνη που θα χρειαστεί.
Kida!
Κωνσταντίνα Ζαρκάδη
G2, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια Krav Maga IKMF (CIC, WIC)