c

Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us

Fortress Krav Maga

ΙΣΩΣ ΕΧΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

•ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΤΟ ΚΡΑΒ ΜΑΓΚΑ;

Ας πούμε πρώτα που δεν είναι χρήσιμο. Δεν βρίσκω κάτι… είναι χρήσιμο να γνωρίζω κολύμπι πριν μπω στην θάλασσα; Αν όπου θάλασσα, βάλω τον κίνδυνο που προκαλούν οι επιτιθέμενοι στο δρόμο, τότε χρειάζομαι επειγόντως γνώσεις. Αν ωστόσο είμαι τυχερός (ο μόνος τυχερός είναι αυτός που ξέρει να ανιχνεύει τον κίνδυνο και να τον αποφεύγει, επομένως ίσως και να μην είναι ζήτημα τύχης) είναι προτιμότερο να το γνωρίζω και ας μη χρειαστεί παρά να κινδυνεύω και να μην ξέρω πως να αντιδράσω. Ένας τύπος που έπεσαι θύμα ληστείας με μαχαίρι από έναν άλλο τύπο με καλυμμένο κεφάλι, αποφεύγει να έρθει κοντά ξανά σε κάποιον που φοράει κουκούλα. Δεν απέκτησε μια γνώση μετά το συμβάν;  Ή σου συμβαίνει ή μαθαίνεις χωρίς να έχει συμβεί ώστε να μη συμβεί.

•ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ;

Το Κραβ Μαγκά οδηγεί το νοητικό επίπεδο μας εκτός της ζώνης που αισθανόμαστε άνετα ώστε να βλέπουμε τον εαυτό μας να καταφέρνει τα ακατόρθωτα. Μας μαθαίνει να ανιχνεύουμε τον κίνδυνο, να τον αποφεύγουμε, να διαφεύγουμε. Να δρούμε και να αντιδρούμε στο πρόβλημα καθώς και να απελευθερωνόμαστε άμεσα μα και καθυστερημένα (βλ. έδαφος) σε περίπτωση που δεν αντιληφθήκαμε εγκαίρως τον κίνδυνο. Η αλήθεια είναι ότι έχει μερικά κενά το Κραβ Μάγκα στο τελευταίο σημείο της εξέλιξης μιας βίαιης επίθεσης, δεν έχει να μας διδάξει και πολλά εργαλεία όταν βρεθούμε στο νεκροτομείο…

Συχνά ζητάω από τους μαθητές να μου πούν τη γνώμη τους για το Κραβ Μαγκά έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα εκπαίδευσης. Από τις πιο αξιοσημείωτες παρατηρήσεις που έχω ακούσει είναι η εξής: “Παλιότερα όταν δεν ήξερα τίποτα σχετικά με τη βία, φοβόμουν και συχνά αναρωτιόμουν αν συμβεί κάτι «τι θα μπορώ να κάνω»;. Με το κραβ μαγκα εχω μια απάντηση πια. Ξέρω πως το ίδιο κινδυνεύω μα τώρα υπάρχει μια σημαντική διαφορά, ξέρω τι να κάνω. Έχω αποκτήσει ένα πλάνο.”

•ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΜΠΛΑΚΩ ΣΕ ΜΙΑ ΜΑΧΗ;

Αν σας έδινα ένα τσιπ που ανιχνεύει τον κάθε κίνδυνο και σας ειδοποιεί, πόσο θα το αγοράζατε; Ειδικά όταν ξέρετε ότι θα εξασφαλίσει το να φύγετε σώοι και αβλαβείς απο το πρόβλημα. Θα εμπλακώ μόνο όταν δεν έχω άλλη επιλογή. Αν για παράδειγμα αντιληφθώ από 20 μέτρα μακριά μου έναν επιτιθέμενο να τρέχει προς το μέρος μου και αποφασίσω να περιμένω για να γρονθοκοπήσω, αντιλαμβάνεστε ότι έχω διαχειριστεί λάθος το χρόνο διότι αναμένω άπραγος μέχρι να προσεγγίσει αντί να ακολουθήσω μια σειρά από επιλογές και τακτικές που προηγούνται από την απόσταση του χεριού, όπως το να διαφύγω ή να χρησιμοποιήσω κάποιο αντικείμενο για να αμυνθώ . Θα εμπλακώ όταν δεν υπάρχει η επιλογή της αποφυγής ή της διαφυγής. Έχεις κάποιο παράδειγμα από κάποια επίθεση να μου αναφέρεις; 🙂

• ΤΟ ΚΡΑΒ ΜΑΓΚΑ ΣΕ ΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ Ή ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ; ΑΝ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ;

Δεν μπορώ να αποφύγω τίποτα αν προτίστως δεν το έχω αντιληφθεί. Τα απότομα φρεναρίσματα συχνά μας το υπενθυμίζουν. Η αντίληψη του κινδύνου προυποθέτει γνώση και εκπαίδευση στην εγρήγορση. Είναι σοκ η κάθε μορφή βίας στον εγκέφαλο ενός τύπου με ελάχιστη εμπειρία στον κίνδυνο που προκαλεί μια επίθεση. Οι διαταραχές που ακολουθούν τη λειτουργεία του εγκεφάλου προκαλούν βίαιες μεταβολές που καθιστούν το άτομο ικανό να παλέψει, αν υπάρχει κάποια εμπειρία σε μαχητικό υπόβαθρο, να τρέξει αν πάλι το έχει επαναλάβει σε παρελθοντικές καταστάσεις κινδύνου ή παιχνιδιού (βλ. κυνηγητό) ή να παγώσει, να παραμείνει άπραγος και παθητικός απέναντι στον κίνδυνο. Πως ακούγεται το τελευταίο; 

Δεν το δέχεστε, το ξέρω. Κι εγώ δυσκολευόμουν να το κατανοήσω. Μέχρι να δω τη μητέρα μου να διασχίζει ένα κεντρικό δρόμο καθώς αντιλλαμβάνεται ένα αμάξι να έρχεται πάνω της με την απόλυτη κόντρα τροχών – ασφάλτου, λόγω πατημένων φρένων, και χωρίς σταματημό. Φωνάζαμε οι πάντες με το αυτονόητο βλέμμα αγωνίας διαγραφόμενο στο πρόσωπο μας: “τρέχα!”. Τίποτα… δε γίνεται να μην μπορεί να τρέξει όταν επιβάλλεται, λες. Παγωμένη έμοιαζε να λύνει εξισώσεις κοιτάζοντας τις λαμαρίνες να την προσεγγίζουν όλο και πιο κοντά. Δε γνώριζε ο εγκέφαλός της τι έπρεπε να κάνει το σώμα εκείνη τη στιγμή με αποτέλεσμα να μη στείλει κανένα σήμα κινητοποίησης στο νευρικό σύστημα. 

Ακόμα και τα αυτονόητα πρέπει να τα διδαχθούμε και να τα εξελίξουμε. Να μάθουμε πώς θα αντιληφθούμε τον κίνδυνο, έπειτα να δουλέψουμε την αποφυγή του βάζοντας μας σε διαφορετικά σενάρια και με διαφορετικές προσεγγίσεις του επιτιθέμενου, άλλοτε σε διαφορετικό χρόνο και άλλοτε σε διαφορετική απόσταση και γωνία. Όλα καλά με τη μαμά για καλή της ΤΥΧΗ. Κάνει όμως πια Κραβ Μαγκά 🙂

ΤΟ Krav maga δεν ειναι αθλημΑ

ειναι ρεαλιστικο συστημΑ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ

•ΘΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΩ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ;

Για να είμαστε ειλικρινείς, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστείτε σε ένα μάθημα Κραβ Μαγκά από το χόμπι του καθισιού στον καναπέ.

Ωστόσο, η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα. Πρακτικά, ο προστατευτικός εξοπλισμός είναι απαραίτητος.Επιπλέον, οι αντεπιθέσεις που περιλαμβάνουν οι τεχνικές αυτοάμυνας δεν εμπεριέχουν επαφή όταν απευθύνονται σε ευαίσθητα σημεία, κατ’ επέκταση περιορίζεται σημαντικά ο κίνδυνος ανεξέλεγκτων κινήσεων και ατυχημάτων. Επειδή όταν εκτελεί χτυπήματα ο ασκούμενος χτίζει τη μυϊκή του μνήμη στοχεύοντας, αλλά όχι χτυπώντας, το σώμα του παρτενέρ ακόμα και στις πιο έντονες διαδικασίες συναισθηματικής πίεσης μαθαίνει να δουλεύει υπό στρες και με ασφάλεια. Οι μάχες απόλυτης επαφής, γρήγορες και κανονικές, δε θα πρέπει να απασχολούν κάποιον αρχάριο μαθητή διότι δεν εκθέτουμε άτομα χωρίς εμπειρία σε άγνωστες και ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Το αποτέλεσμα του αντίθετου, μπορεί να επιφέρει σοβαρούς κινδύνους. Ωστόσο οι πιο έμπειροι μαθητές που εμπλέκονται στις παραπάνω μάχες, έχουν ήδη χτίσει μια σημαντική βάση στην ασφάλεια μέσω εμπειρίας, επομένως αυτή η ικανότητα τους επιτρέπει να δουλεύουν ρεαλιστικά και με ελάχιστες πιθανότητες τραυματισμών.

•ΣΕ ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΤΑΣΩ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΕΤΟΙΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΜΥΝΟΜΑΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ;

Το Κραβ Μαγκά είναι απλό, ξέρεις γιατί; Διότι βασίζεται στις αυθόρμητες και φυσικές αντιδράσεις. Δεν το περίμενες.. το ‘χεις μέσα σου! Η απλή του εφαρμογή δίνει την ικανότητα στον ασκούμενο να μάθει από την πρώτη του κιόλας προπόνηση, προεκτείνοντας τη φυσική του αντίδραση σε αποτελεσματική γνώση αυτοάμυνας. Πες μου όμως κάτι, κόβωντας μία φορά λαχανικά με το μαχαίρι γίνεσαι σεφ; Εδώ χρειάζονται η εμπειρία, η δουλειά, η αφοσίωση και η συχνότητα. Όσο περισσότερο δουλέψεις, τόσο καλύτερος θα γίνεις. Καλά ναι, έτσι είναι. Παντού. Γιατί να αλλάξει εδώ λοιπόν; Μην παρασυρθείτε από την απλότητα του Κραβ Μαγκά, το ότι είναι απλό δε σημαίνει πως είναι εύκολο. Καλό challenge, πάμε να το δούμε; 🙂

•ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΘΛΗΜΑ;

Η αθλητική αναμέτρηση δεν είναι στη φύση του Κραβ Μαγκά όπως και ο σκοπός μας δεν είναι να υπερνικήσουμε κάποιον αντίπαλο μαθαίνοντας να κερδίζουμε πόντους ή περιορίζοντας τις κινήσεις μας σύμφωνα με τους κανόνες. Αν κάποιος αποζητά κάποιο από τα παραπάνω δε θα μπορέσει να βρει στο Κραβ Μαγκά αυτό που ψάχνει. Το Κραβ Μαγκά χρησιμοποιεί ό,τι απαγορεύεται στα αθλήματα.

Ο μοναδικός λόγος εξάσκησης του Κραβ Μαγκά είναι η επιβίωση στο δρόμο. Μαθαίνω να αποφεύγω, να προλαμβάνω ή να αντιμετωπίζω τον κίνδυνο σε σύντομο χρονικό διάστημα και, σε έναν τέλειο κόσμο, δίχως να τραυτιστώ ή αλλιώς με τη λιγότερη ζημιά που μπορώ να έχω από τη συμπλοκή. Εκπαιδευτικά το “sparring”, η βασική διαδικασία εξάσκησης των μαχητικών αθλημάτων που εκθέτει τον μαθητή διαρκώς σε μια ανταγωνιστική θέση ανταλλάσοντας με τον αντίπαλο συχνά υψηλά ποσοστά έντασης και κρούσης, αποτελεί και για εμάς διαδικασία εκμάθησης αλλά όχι το βασικό λόγο εξάσκησης του Κραβ Μαγκά.

Ένας ασκούμενος του ΚΜ προκειμένου να εξελίξει τις μαχητικές του ικανότητες δουλεύει σε έντονους ρυθμούς πάνω σε εξοπλισμό τύπου ασπίδα, τον οποίο κρατάει ο παρτενέρ του προσομοιώνοντας ανθρώπινο σώμα που μετακινείται με κάθε χτύπημα, όπως συμβαίνει σε οποιονδήποτε χτυπηθεί σε ευαίσθητο σημείο (σημείο του σώματος που δεν μπορεί να ενδυναμωθεί). Χαρακτηριστικό στοιχείο αυτών των διαδικασιών είναι η αποφασιστικότητα καθώς ο ασκούμενος δε σταματάει να εκτελεί επιθέσεις μέχρι το “στοπ” του εκπαιδευτή, άλλωτε μέχρι να πέσει στα γόνατα ο παρτενερ κ.ο.κ.

Το μάθημα του Κραβ Μαγκά έχει δομή και πάντα συνδέεται με τα προηγούμενα και με τα επόμενα μαθήματα ή με κάποια οικογένεια προβλημάτων ή με καταστάσεις βίας από το δρόμο, ακολουθώντας μεθοδικά τα βήματα που απαιτούνται για να κατανοήσει και να εκτελέσει ο μαθητής μια τεχνική. Η διδασκαλία μιας τεχνικής ακολουθεί προαπαιτούμενα βήματα που την χωρίζουν σε στάδια ώστε να ακολουθήσει ο μαθητής την πορεία από το απλό στο πιο σύνθετο μέρος δίνοντας του χρόνο να την κατανοήσει πρωτού εφαρμοστεί στην τελική της μορφή. 

ΕΦΟΣΟΝ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΑΦΗ, ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΚΡΑΒ ΜΑΓΚΑ;

Απόλυτη επαφή έχουν. Το μοναδικό στάδιο της τεχνικής που δεν έχει επαφή είναι όταν εκτελλούνται οι αντεπιθέσεις, διότι απευθύνονται σε ευαίσθητα σημεία τα οποία αν χτυπηθούν θα επιφέρουν σημαντική σωματική βλάβη. Φαντάζομαι πως θέλεις να μάθεις να αμύνεσαι και να επιστρέψεις στη δουλειά, στην οικογένεια σου ή στις υπόλοιπες υποχρεώσεις της ημέρας χωρίς να αλλάξει η όψη σου… Ο μαθητής εκπαιδεύεται να σημαδεύει τα ευαίσθητα σημεία στην εκπαίδευση ενώ στο δρόμο να τα χτυπάει. Αυτή είναι μια καλή συνεργασία μεταξύ προπόνησης και πραγματικής ζωής ώστε ο ασκούμενος να μάθει να αμύνεται χωρίς να προαπαιτείται κάποιο κόστος με σοβαρές σωματικές βλάβες.

•”ΒΑΡΙΕΜΑΙ ΤΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ, ΤΙ ΑΛΛΟ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ;”

Δε φαντάζεσαι πόσο σε καταλαβαίνω. Ακόμα και εγώ έχω τέτοιες στιγμές. Ίσως γι αυτό ταίριαξα με ένα τόσο διαδραστικό και ποικιλόμορφο μάθημα όπως αυτό του Κραβ Μαγκά. Το Fitness (φυσική κατάσταση) αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ΚΜ και πάντα σχετίζεται με το ίδιο το αντικείμενο. Κανένα από τα ζεστάματα δεν είναι ίδιο γιατί προσαρμόζουμε το κάθε μάθημα στις δικές του ανάγκες και επειδή μαθαίνουμε πολλές προβληματικές με αναριθμητες τεχνικές, πάντα προετοιμάζουμε διαφορετικά τους ασκούμενους. Ακόμα και αν ,σε δύο διαφορετικά μαθήματα, διδαχθεί η ίδια τεχνική οι εκπαιδευτές του Κραβ Μαγκά θα φροντίσουν να οδηγηθούν στο ίδιο αποτέλεσμα από διαφορετικές οδούς. Τα παιχνίδια, η κοινωνικοποίηση, το ομαδικό πνεύμα, τα σενάρια, οι στίβοι μάχης, οι μαχητικές διαδικασίες, οι νοητικές προετοιμασίες κάθε τεχνικής, οι αποστολές των διαδικασιών έντασης και ορθής διαχείρισης του στρες, η διασκέδαση και τα σχέδια αυτοάμυνας είναι επίσης στοιχεία που αποκτά κανείς σε ένα μάθημα Κραβ Μαγκά. Νομίζω έχεις επιλογές 🙂